Criza familiei contemporane (I)

PRELIMINARII

family02Pe cât de importantă este persoana umană ca existenţă, ca viaţă, pe atât de fundamentală este şi problema familiei. În ultimul timp familiile tinere se confruntă pe plan social cu foarte multe probleme. Acest lucru se vede limpede în toate statisticile care arată că tinerii amână să se căsătorească sau cei care au făcut pasul căsătoriei, ajung în pragul divorţului. Justificarea acestei situaţii stă în faptul că tinerii nu au posibilitatea unei perspective de viitor în care să poată obţine o locuinţă şi un serviciu care să le asigure traiul de zi cu zi. Factorul economic devine un motiv de amânare a căsătoriei, iar acest lucru distruge viaţa de familie înainte de a o începe.

Dacă familia „nu merge bine” atunci primul lucru la care ne gândim este să identificăm factorii externi care ar cauza aceste împrejurări, deşi sunt probleme care pornesc de la diferite prejudecăţi cu care se începe o familie: „Atunci când vine vorba de viaţa de familie, nu se pune problema dacă veţi întâmpina sau nu o situaţie de criză. Întrebarea este când anume. Lista de provocări posibile este nesfârşită, deoarece viaţa nu e o călătorie plină numai de succese. O trăsătură definitorie a familiei fenomenale este aceea că membrii ei nu intră în panică şi nu dau vina unul pe altul atunci când au probleme”(Dr. Phil McGraw).

FamilyStudiesCu toate că stabilitatea, siguranţa, liniştea şi fericirea unei familii nu ar trebui să fie periclitate de niciun factor economic sau de altă natură, suferinţa apare ca depărtare de Dumnezeu, din lipsa rugăciunii, atunci când credem că noi rezolvăm tot, că putem şi că suntem capabili, fără să lăsăm lucrarea lui Dumnezeu în viaţa noastră, în familiile noastre. Nu putem identifica ce nu merge în viaţa noastră de familie, dar suntem conştienţi că situaţia e gravă. O stare de nelinişte, un sentiment de singurătate şi de neputinţă e singurul lucru pe care îl putem percepe ca realitate a vieţii noastre.
Concluzia e clară, suntem rupţi de Dumnezeu, dar nu putem ajunge la această concluzie întrucât suntem orbiţi de starea în care am ajuns. În această situaţie ajungem majoritatea dintre noi, adică cei care urmează să întemeieze o familie sau cei care deja au întemeiat o familie.
(Va urma)

Mihai Gălăţeanu (23 ani, Sibişel, jud. Hunedoara)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: