FILM NOU: “ŢARUL” (IVAN CEL GROAZNIC, sec. XVI)

Pentru foarte mulţi români, în ultimii ani, regizorul rus Pavel Lungin s-a prezentat prin reuşita sa cinematografică “Ostrovul” (“Insula”). Film cu o profundă învăţătură duhovnicescă, acţiunea fără prea multe replici, contrar cu ceea ce este învăţat cinefilul american, a avut un real succes in ţările majoritar ortodoxe. Prezentat în sinaxe monahale, universităţi, parohii, creaţia lui Lungin ruşinează filmografia prezentului, invadată de senzualitate, crimă şi suspans. Un film bun e cel pe care după ce l-ai urmărit, îl mai vizionezi şi altădată. Un film bun care zideşte oferă ceva, dăruieşte, iar un film inutil îţi fură gândul şi-ţi risipeşte timpul. În filmul nefolositor deşi acţiunea sfârşeşte, aceasta rulează în fiecare privitor.

TarulÎn luna mai a fost lansat în Rusia o nouă producţie cinematografică semnată de Pavel Lungin: ŢARUL (2009). Filmul este o dramă istorică şi tratează o perioada dificilă a Rusiei celei de-a doua jumătăţi de secol XVI, marcată de domnia lui Ivan cel Mare (Ivan al IV-lea Vasilzevich). Supranumit “cel groaznic”, acest monarh avea să amintească lumii de împăraţii romani ai primelor secole. Termenii care l-au caracterizat pe Ivan: sadic, mistic, sângeros, diplomat de geniu, vizionar politic, l-au păstrat în istorie ca ţar controversat.

În aşteptarea apariţiei, vă recomandăm trailer-ul pentru a vă convinge că este un film ce merită vizionat, un film cum rar se regizează azi, un adevărat material didactic auxiliar profesorilor de religie şi istorie.

prof. Alexandru Oltean

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: