Criza familiei contemporane (III)

Alcoolismul – boală de familie

În majoritatea cazurilor de probleme în familie există cel puţin o persoană care a căzut în patima băuturii. Cazurile se repetă şi devin tot mai accentuate, în măsura în care omul se depărtează de Dumnezeu, în măsura în care dacă merge la biserică, merge din obişnuinţă, din rutină. Situaţiile devin din ce în ce mai neplăcute pentru cei care sunt în situaţia de a suporta pe cineva care bea peste masură şi care devine din ce în ce mai greu de controlat. Aceste cazuri sunt tot mai dese încât dacă nu avem noi în familie pe cineva care are probleme cu băutura, cu siguranţă cineva apropiat sau foarte cunoscut nouă e în această situaţie. alcoolic

Cine este în această situaţie îşi pune problema, ce poate face pentru alcolicul din familie, ce poate face pentru ceilalţi membrii ai familiei, ce poate face pentru el. Dacă nu se găseşte o soluţie echilibrată, în multe cazuri s-a ajuns la nebunie sau să cadă în patima beţiei, ca semn de deznădejde.

Această situaţie creează o obsesie în familie în care de multe ori, familia ajunge să fie la fel de obsedată de băutul alcoolicului ca şi alcoolicul însuşi, numai că familia încearcă să găsească un mod de a-l face pe alcoolic să renunţe la consum, în timp ce alcoolicul încearcă să găsească modalităţi de a continua băutul. Ca urmare a acestei obsesii, ei uită de orice altceva. Copiii sunt neglijaţi, prietenii părăsiţi, nu mai există nici un interes pentru lumea exterioară, responsabilităţile sunt uitate.

marSpecialiştii care au studiat această problemă, ca să înţelegem mai bine situaţia, ne propun să ne imaginăm un măr mâncat pe dinăuntru de un vierme. Găurile făcute de vierme sunt aparent haotice, ele parcurg un drum întortochiat prin miezul mărului. Putem da acestui vierme numele de alcoolism. Printr-o analogie putem spune că mărul este familia, că într-un timp mai îndepărtat relaţiile între membrii familiei au fost bune, armonioase, că exista o comunicare constructivă între ei şi că dragostea şi întelegerea reciprocă îi unea şi la bine şi la greu. De data asta însă mărul are un oaspete nepoftit, acum avem de a face cu un intrus, care a schimbat aproape total aspectul, natura şi calitatea relaţiilor între membrii familiei, mai ales între soţ şi soţie. Intrusul-vierme roade, devorează tăcut şi meticulos, miezul mărului, legatura acestuia cu trecutul şi prezentul, ori punctul terminus al acestei aventuri este moartea biologică a mărului, uscarea treptată şi căderea cu un strigat mut către pământ.

Trebuie să existe în noi o luptă, o sete de a ajunge la familia pe care ne-o dorim. Dacă acceptăm de la început aceste devieri comportamentale atunci înseamnă că am abandonat lupta de a avea o familie serioasă. Cum nu există compromis la nivel de credinţă, nu putem să ne compromitem nici principiile sănătoase cu privire la o viaţă normală. alc_poz_ro

Dacă în speranţa că va fi bine acceptăm o luptă cu patima, putem ajunge şi noi în aceeaşi situaţie, în cazul în care nu suntem pregătiţi. Vedem cu toţii soţii de alcoolici care au ajuns şi ele să bea sau să o ia razna. Ideea este că dacă din dorinţa de a face faţă situaţiei se ajunge la eşec, atunci trebuie văzut ce e de făcut. Problema se pune în măsură ce aceste cazuri sunt majoritare, în astfel de situaţii, se ajunge de la o persoană alcoolică să se distrugă şi celelalte de lângă. Din moment ce un alcoolic nu poate fi oprit dacă nu prezintă o pocăinţă cât de cât, consider că trebuie ca ceilalţi membrii ai familiei să-şi continue viaţa aşa cum trebuie trăită, chiar şi separat. Asta nu înseamnă o abandonare a alcoolicului, ci pur şi simplu un drept la viaţa care am primit-o de la Dumnezeu.

(Va urma)

Mihai Gălăţeanu (23 ani, Sibişel, jud. Hunedoara)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: