Doi candidaţi pentru scaunul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, propuşi de Sinodul Mitropoliei Banatului

episcopVineri, 16 octombrie, la Timisoara s-a intrunit Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Banatului sub presedintia Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Nicolae al Banatului si in prezenta Inaltpreasfintitului Parinte Timotei al Aradului si a Preasfintitilor Parinti Epicopi Lucian al Caransebesului, Daniil al Daciei Felix din Serbia, Siluan al Ungariei si Paisie Lugojanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, informeaza Mitropolia Banatului. Dupa prezentarea deciziei patriarhale nr.1/2009 prin care s-a aprobat infiintarea Episcopiei Devei si Hunedoarei si in conformitate cu art.130, alineatul 2 din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane s-au desemnat candidatii propusi de Sinodul mitropolitan pentru scaunul de episcop al nou infiintatei eparhii. Astfel, au fost nominalizati Preasfintitul Parinte Episcop Daniil al Daciei Felix din Serbia si Presfintitul Parinte Gurie Gorjeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei. Sinodul mitropolitan, consultandu-se cu membrii Adunarii eparhiale a eparhiei in cauza, care, conform art. 130, alineatele 3 si 4 din Statutul BOR, au posibilitatea de a propune si alte persoane eligibile pentru Episcopia Devei si Hunedoarei, in cazul de fata a hotarat sa propuna Sfantului Sinod al BOR doar pe cei doi nominalizati adica Preasfintitul Parinte Episcop Daniil al Daciei Felix din Serbia si Presfintitul Parinte Gurie Gorjeanul episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei in vederea alegerii unui episcop titular al nou infiintatei eparhii a Devei si Hunedoarei.

episcopul daniil portretPS_Gurie

sursa: http://www.basilica.ro

5 Responses to Doi candidaţi pentru scaunul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, propuşi de Sinodul Mitropoliei Banatului

 1. Ccredincios Craiova says:

  De ce a fost nominalizat primul Prea Sfintitul Episcop Daniil ? Ca sa fie numit P.S Gurie, nu?

 2. evsevie says:

  P.S. Daniil a fost nominalizat mai intai pentru ca e din partile Hunedoarei. Majoritatea voturilor le-a obtinut P.S. Sa şi din partea sinodului mitropolitan dar şi a Adunării Eparhiale a Hunedoarei.
  Pentru Sedinta Sinodului Bisericii Ortodoxe merg amandoi candidatii la care se pot adauga şi alţii. Ultimul cuvant il au episcopii in totalitate. La sinodul mitropolitan nu s-a ales episcop ci doar propuneri. La sedinta pe mitropolie nu se alege episcopul ci doar se fac propuneri, doua de regula, indiferent de voturi.

  • Ccredincios Craiova says:

   Eu ma tem ca “miscarea” este de mult programata in favoarea P.S Gurie deoarece nu-l mai vrea I.P.S Irineu Pop la Mitropolia Olteniei. Cata socoteala vor da mitropolitii si episcopii nostrii la Judecata de Apoi, deoarece este o ura intre ei cum nici in lume nu gasesti! Ceea ce ati raspuns dv. sunt doar niste teorii -asa ar trebui sa fie. O sa vedeti ca P. S Gurie va lua SIGUR.

 3. craiova says:

  sigur va cistiga p.s.gurie.

 4. valentin says:

  Pe pamant, a castigat PS Gurie.
  Insa in inimile noastre , ale hunedorenilor, si indrasnesc sa cred ca si in cer, castigatori sunt cei smeriti.
  Dumnezeu sa te binecuvinteze parinte Daniil !
  Si sa-i dea gandul cel bun parintelui Gurie !

  Cu smerenie, un umil ortodox HUNEDOREAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: