Biserica se imbraca in hainele pocaintei

Postul Sfintelor Paşti este o perioadă a pocăinţei. În tot acest timp întreg spaţiul ecclezial se schimbă, de la rânduiala slujbelor şi până la culoarea veşmintelor liturgice. Astfel, doar în Postul Mare acoperămintele cu care se înveşmântează Biserica, începând cu Sfânta Masă, şi până la odăjdiile preoţeşti sunt de culoarea neagră sau de culoare închisă.

„Veşmintele şi acoperămintele Sfintelor Vase sunt de culoare închisă, negru sau violet. Astfel, se arată această sobrietate a postului şi în acelaşi timp se subliniază ceea ce Sfântul Andrei Criteanul numeşte „tristeţe radioasă”, „tristeţe strălucitoare” . Adică, în acelaşi timp plânsul şi tristeţea pentru păcatele noastre însă, armonizat cu nădejdea în Învierea Mântuitorului Iisus Hristos” (părintele Holbea Gheorghe, consilier patriarhal).
La Slujbele Duminicii veşmintele sunt strălucitoare şi la fiecare Vecernie de Duminică seara, în momentul cântării prochimenului zilei, preoţii îşi schimbă veşmintele luminoase cu cele de culoare închisă.
Culoarea acoperămintelor din biserici şi a veşmintelor preoţeşti se schimbă în noaptea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

sursa: Basilica

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: