Să fim oameni pascali, oameni înviaţi…

Hristos a Înviat!
Iubiţi fraţi, e o bucurie, o bucurie pe care greu o poţi cuprinde în exprimarea cuvintelor, ţi-e drag că-i vezi pe oameni frumoşi, îmbrăcat frumos, salutându-se frumos.

Paştele de fapt nu este o sărbătoare într-un an, nu este un moment, ar trebui să fie sărbătoarea de fiecare zi în care să fim frumoşi, în care să ne zâmbim frumos, să ne spunem de fiecare dată: Hristos a Înviat! Şi Doamne ajută! Este, aşa cu zicea şi Părintele Rafail Noica un lucru natural, ar trebui să fie firea noastră, firea omului. Paştile ar trebui să fie modul nostru, modul tău de a te purta în fiecare zi, ca şi cum Hristos ar Învia în sufletul tău în fiecare zi.

Din păcate rămânem încruntaţi. Un an de zile ne încruntăm şi câteva zile suntem senini şi ne spunem frumos Hristos a Înviat! Procentul şi ponderea ar trebui să fie invers, un an de zile să fim veseli şi din când în când pot să mai apară şi umbre de supărare, de tulburare, care să treacă repede.

Bucuria pascală să rămână în sufletele noastre, să rămânem oameni pascali, oameni ai lui Hristos a Înviat!, oameni în care de fapt Hristos să Învieze, să Învieze Hristos nu doar pe buze, ci să Învieze în inimi, să fim oameni înviaţi. Iar atunci când Dumnezeu ne va chema, atunci când va fi trecerea noastră, de fapt să fie o simplă regăsire a
Înviatului pe care L-am purtat în viaţă toţi anii existenţei noastre pământeşti.
Cu alte cuvinte, să fie doar o dare la o parte, aşa cum zicea Sfântul Apostol Pavel a unei perdele, a unui văl în a-L vedea deplin pe Cel pe care L-am simţit deplin, L-am simţit o viaţă întreagă că a Înviat în viaţa noastră, în existenţa noastră, în familia noastră, la locul nostru de muncă, acolo unde de fapt ne-am dus toată existenţa nooastră.
Hristos a Înviat!

Pr. EMIL JURCAN,
Decanul Facultăţii de Teologiei Ortodoxă din Alba Iulia,
Paroh la Biserica Sfântul Mina din Alba Iulia

Sursa: Radio Reintregirea
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: