Dirijori ai corului de la Orăştie: IOAN BENA

Consider necesar ca istoria Corului de la Orăştie de 140 de ani să fie cunoscută cât mai mult deoarece în aproape toată această perioadă, corul a fost un mijloc de înălţare şi avânt cultural al Orăştiei şi nu în ultimul rând o metodă de misiune, element de coeziune şi unitate în cadrul parohiilor ortodoxe române din localitate.

Ioan Bena a fost primul dirijor al corului de la Orăştie constituit în anul 1868. El a provenit dintr-o familie de preoţi din comuna Pianul de Jos (astăzi în judeţul Alba, aproape de Orăştie), a fost nevoit să se întreţină singur în şcoală. A fost bun prieten cu Izidor Blaga, a cărui soră – Rafila – fiica preotului Simion Blaga şi a luat-o în căsătorie, astfel că familiile compozitorului Augustin Bena şi a poetului Lucian Blaga se înrudesc.

Ioan Bena, tatăl compozitorului Augustin Bena, a absolvit liceul din Sebeş iar apoi a urmat teologia la Sibiu, dar cum postul de preot din comuna natală s-a eliberat cam tărziu, primul dirijor al corului orăştian a fost nevoit să funcţioneze ca dascăl.

Probabil că Ioan Bena a funcţionat ca învăţător sau notar şi înainte de a urma teologia la Sibiu. Trebuie menţionat că în casa învăţătorului şi a preotului Ioan Bena muzica şi cântecul erau la un loc de cinste.

Preocupările lui Ioan Bena au depăşit însă sfera bisericească sau muzicală. Astfel în afara articolelor sale pe teme pedagogice răspândite în periodicele vremii, pe lângă unele traduceri din Goethe (cunoştea bine limba germană, maghiară, latină), Ioan Bena a publicat un valoros studiu intitulat Contribuţii la monografia comunei Pianul-de-Jos. Acestei cărţi i-a urmat  Mic manual de economie practică naţională de Mourice Block, pe lângă traducere a fost şi îngrijită de Ioan Bena. A treia lucrare este doar o traducere Despre predici şi predicatori de I. Höffner.

Ioan Bena a avut 15 copii, între aceştia şi pe talentatul muzician şi compozitor Augustin Bena, rector al Conservatorului din Cluj şi pe Vitoria Bena, căsătorită Medean, conferenţiar universitar. Un fapt demn de ţinut minte este acela că familia sa numeroasă ce cuprindea buni cântăreţi a alcătuit nu o dată o bună formaţie corală restrânsă. A compus cântece dintre care s-a remarcat cel cântat de tinerii din Pianul de Jos plecaţi la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918.

În concluzie putem vedea că primul dirijor al Corului de la Orăştie a fost o personalitate de seamă din secolul XIX, prefigurând şi înscriindu-se în linia marilor dirijori şi profesori de muzică sub bagheta cărora Corul de la Orăştie va cunoaşte performanţe.

std. Ioan Marius Popa, anul II, Teologie Pastorală, Alba Iulia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: