Sfinţirea Mănăstirii Afteia (Cioara)

Duminică, 19 septembrie, Arhiepiscopul Andrei al Alba Iuliei a sfinţit Biserica Mănăstirii Afteia (Cioara) într-un sobor de 60 de preoţi şi  5 diaconi.

Înfiinţată încă din secolul al XVI-lea şi cunoscută sub numele de Sihăstria din Plăişor, mănăstirea avea la mijlocul secolului al XVIII-lea la conducere pe Sfântul Cuvios Sofronie Mărturisitorul. În această perioadă, mănăstirea a devenit principalul centru pentru apărarea credinţei strămoşeşti, Sfântul Sofronie conducând mişcarea românească din 1759 până în 1761.
Mănăstirea a fost dărâmată în anul 1778 iar cu o parte din materialul recuperat a fost constr
uită actuala biserică de lemn din sat (1798), în care se păstrează numeroase vestigii ale vechiului aşezământ.
În 1975 s-a reluat tradiţia monahală întreruptă în 1959 şi în prezent sunt 15 vieţuitori, iar stareţul mănăstirii este protosinghelul Ioan Paven. Părintele stareţ a primit din partea Patriarhiei Române Ordinul Ştefan cel Mare pentru merite deosebite.

This slideshow requires JavaScript.

Biserica veche de lemn a fost înlocuită cu cea de zid, mai încăpătoare, parte din lemnul vechi ajungând să fie folosit la construirea unui schit nou la Măgureni în Episcopia Devei şi Hunedoarei.

Sursa: Radio Reîntregirea Alba Iulia, 89,6 Mhz.

Advertisements

4 Responses to Sfinţirea Mănăstirii Afteia (Cioara)

 1. Monica says:

  Mi-a placut mult !

 2. stefan says:

  In 15.05.2011 am participat la Sfanta Liturghie la acest sfant lacas. A fost precum demult in Constantinopol: “cerul s-a pogorat pe pamant”.

 3. Mitrana Iuliana says:

  Am consultat ghidul manastirilor din Romania editat de Sofia. La Afteia nu apare un nr de telefon ca la majoritatea manastirilor. Este arhondaric, sunt spatii de cazare, (ca la Sighisoara-Sf Dimitrie, de exemplu, Dumbrava…)?

 4. gherghina says:

  Doamne ajuta! Am trecut pe la aceasta manasire acum 2 zile. Totul este minunat acolo…Mergeti si credeti ca drumul vostru, cu siguranta ca nu va fi fara plata! Va rog ff mult sa-mi dati un nr de telefon, am mare nevoie sa iau legatura cu parintele staret. Va multumesc!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: