Maxime ale ÎPS Bartolomeu

Astăzi, Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania ar fi împlinit venerabila vârstă de 90 de ani, vârstă pe care şi-a dorit mult s-o ajungă. Tot astăzi, din iconomia sinodalilor,  va fi ales urmaşul în tronul mitropolitan de la Cluj. Rugând pe Domnul Dumnezeu să odihnească sufletul vrednicului mitropolit şi să ne dăruiască un urmaş cu binecuvântarea Sa care să ducă mai departe ceea ce s-a început la Cluj, vă oferim un buchet de maxime rostite de Mitropolitul Bartolomeu, postate pe site-ul radiorenasterea.ro.

1 „Celui mândru Dumnezeu îi stă împotrivă, dar celui smerit îi dă har. Har înseamnă binecuvântarea lui Dumnezeu, dar şi bunăvoinţa Lui faţă de tine”.

2 „Viaţa de veci nu înseamnă latenţă sau lâncezire sau lene sau odihnă sau somn, aşa cum încercăm să ne imaginăm unii dintre noi, dimpotrivă, viaţa veşnică în Împărăţia lui Dumnezeu este o viaţă cu adevărat, o viaţă în care fiecare suflet care trăieşte cu Dumnezeu va merge din urcuş în urcuş şi, aşa cum spune Sfântul Apostol Pavel, din slavă în slavă, aceasta fără sfârşit în veci, pentru că şi viaţa lui Dumnezeu şi Universul lui Dumnezeu sunt fără margini şi fără sfârşit”.

3. „Ştiţi care e marea victorie a omului? Aceea ca nici când moare să nu moară singur, să moară însoţit de rugăciunile semenilor săi, care au puterea să-l aşeze sau să-l reaşeze în comuniune cu Dumnezeu”.

4. „Moartea noastră nu este altceva decât un fenomen de trecere dintr-un mod de existenţă în alt mod de existenţă, din existenţa aceasta pământească, limitată, în existenţa cealaltă, de fiinţă care trăieşte în cetatea lui Dumnezeu, nu în cetatea stătătoare cum este aici, ci în cetatea statornică a lui Dumnezeu”.

5. „Sufletul nostru este nemuritor, are un început în momentul zămislirii pruncului, dar nu are un sfârşit, sfârşitul său este în eternitate, adică în acea entitate care de fapt nu are sfârşit”.

6. „Sufletul rezidă în trupul omului fără să aibă un anumit sediu, un anumit punct, ca un ghem spiritual care stă undeva şi este ramificat în tot trupul”.

7. „Trupul, ştim toţi că este trecător, sufletul este creat de Dumnezeu şi este nemuritor, este ceea ce rămâne în om după moarte, altfel ţărână şi nimic mai mult”.

8. „Iubiţii mei, Împărăţia lui Dumnezeu nu are margini, este infinită, încape toată istoria şi încă o mie de istorii omeneşti într-însa, e mai largă decât Universul şi toţi suntem chemaţi”.

9. „Este şi acesta un îndemn al duhului către suflet: să se neliniştească, pentru că neliniştea examinatoare înseamnă o critică a conştiinţei de sine, înseamnă trezirea sufletului sub călăuzirea duhului, să te cercetezi pe tine însuţi înainte de a merge la scaunul spovedaniei”.

10. „Maica Domnului rămâne simbolul suprem al purităţii de suflet şi de trup şi rămâne îndemnul permanent al nostru, dacă nu la sfinţenie, cel puţin la o viaţă mai bună pentru care ne pregătim mai ales acum, în Postul cel Mare”.

11. „Învierea nu ar fi fost posibilă dacă Trupul lui Iisus nu ar fi trecut mai întâi prin Cruce”.

12. „Începem să ştim, noi, creştinii, că moartea se numeşte, pe numele ei adevărat, somn. Şi noi, de obicei, nu vorbim de morţi, ci vorbim de cei adormiţi în Domnul, pe ei îi pomenim. De ce? Pentru că, prin Lazăr şi prin Iisus Hristos, ştim că ei vor învia”.

13. „Se ştie că un om are viaţa plină de incertitudini, nu este sigur niciodată 100% de ceea ce se va întâmpla mâine, singura certitudine a noastră, a oamenilor, este faptul că vom muri, este certitudinea că ne-am născut, că suntem conştienţi că existăm şi este foarte sigur că vom muri, mai curând sau mai târziu”.

14. „Fericiţi sunteţi cei care credeţi în sufletul vostru, cei care nu vi-l luaţi în deşert, cei care vă îngrijiţi de el şi cei care îi daţi hrana care-i trebuie, pentru ca şi el să vă ducă de mână în Împărăţia cea fără de sfârşit şi luminoasă a lui Dumnezeu”.

15. „Nu ai sentimentul că viaţa ţi-a fost scurtă, numai dacă viaţa a fost plină. Viaţa ţi se va părea scurtă numai dacă ai avut o viaţă goală, zadarnică, lipsită de conţinut, pe care ai trăit-o luându-ţi sufletul în deşert şi de-a lungul căreia nu te-a interesat decât tu, propria ta persoană şi nimeni altcineva”.

16. „În faţa lui Dumnezeu noi, viii, contăm, nu morţii, pentru că Dumnezeu nu este un Dumnezeu al morţilor, ci al viilor”.

+ Bartolomeu Anania


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: