Mărturisirea Adevărului prin salutul creştinesc

Creştinii de pretutindeni au în obicei mărturisirea adevărului despre Învierea Fiului lui Dumnzeu printr-un salut binecunoscut: “Hristos a înviat!”, “Adevărat, a înviat!”. De la Paşti până la Înălţarea Domnului se practică acest salut-mărturisitor. L-am moştenit din vechime şi poate că nu ne-am gândit cum a pătruns şi de ce e în uz până astăzi. Cu prilejul prăznuirii Înălţării Domnului vreau să răspund acestei curiozităţi stârnite punând în paralel cele două acte săvârşite de Iisus în procesul de răscumpărare şi înălţare a firii umane.

Unii creştini, dintr-un pietism nejustificat, ca o continuare a salutului pascal amintit, salută de la Înălţare până la Rusalii astfel: “Hristos S-a înălţat!”, “Adevărat că S-a înălţat!”. Nu este greşit conţinutul salutului, însă este nepotrivit ca practică. De ce? Argumentul l-am găsit la Pr. Prof. Dr. George Remete, titularul disciplinei Dogmatică Ortodoxă la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, distins profesor care în repetate rânduri ne-a atras atenţia asupra acestui salut susţinând astfel: “Învierea Domnului e singurul act mântuitor realizat de Iisus Hristos în lipsa oamenilor, fără martori. Învierea Domnului nu a avut martori. În mormântul sfânt nu s-a mai aflat nimeni. Soldaţii păzeau mormântul afară. Mironosiţele şi apostolii doar au constat la urmă faptul că Hristos a înviat. Salutul este justificat dogmatic doar la Înviere.” Din acea vreme ucenicii Mântuitorului doreau să mărturisească tuturor adevărul Învierii, împlinirea promisiunii Învăţătorului, chiar şi prin cel mai simplu mod, salut pascal.

La Naşterea Domnului au fost martori de faţă, Iosif dintru început, păstorii şi magii mai apoi. La fel şi la Înălţare, Hristos a urcat pe Muntele Măslinilor împreună cu ucenicii. Sfânta Tradiţie menţionează că printre Apostoli a fost şi Maica Domnului, motiv pentru care este pictată în icoana praznicului, în centru înconjurată de Apostoli. Probabil smerenia şi tăcerea ei au făcut să nu apară menţionată de Evanghelişti în descrierile Înălţării.

De reţinut este că momentul Înălţării Domnului nostru Iisus Hristos la cer nu are nevoie de o susţinere aparte, printr-un salut, aşa cum s-a simţit nevoia la Înviere. Adevărul Înălţării a fost mărturisit de Apostoli şi consemnat de Evanghelişti, parte din ei prezenţi trupeşte. În Bisericile Ortodoxe surori, cum sunt Biserica Greciei şi a Rusiei, acest salut la Înălţare nu apare. Apare în anumite zone din România, cu precădere pe la sate, dar nefundamentat dogmatic sau patristic. Salutul de Înălţare nici nu e împărtăşit de marea majoritate a credincioşilor, chiar şi dintr-o parohie. Acest al doilea argument, descoperă că salutul nu este potrivit pe sufletul omului. Sufletul creştinului mărturiseşte Înălţarea Mântuitorului prin însăşi sărbătorirea ce i-o dedică, participând la slujbele rânduite în biserici.

Pentru că Învierea Domnului a fost doar constatată şi fără martori, s-a incetăţenit mărturisirea minunii dumnezeieşti până şi printr-o scurtă formulă de salut, fără lungirea unor teorii dogmatice, arheologice sau patristice. Nu e greşit să ne salutăm de Ispas (denumirea în popor a Înălţării Domnului) cu formula de salut care adevereşte Înălţarea, însă nu este imperios necesar. Dacă ne salutăm astfel la Înălţare, de ce nu ne-am putea saluta la fel şi de praznicul Rusaliilor, praznicul Bobotezei, Praznicul Naşterii Domnului? Care ar fi diferenţa? Toate sunt de o importantă valoare pentru mântuirea noastră. Diferenţa se observă doar când aceste acte mântuitoare se pun în comparaţie cu Praznicul Învierii Domnului. Important este să ştim de ce mărturisim prin salut un anumit adevăr. Şi abia atunci curiozitatea noastră va fi satisfăcută, astfel cunoscând de ce de atâtea secole, de la Înviere până la Înălţare, mărturisim un adevăr dumnezeiesc printr-un salut omenesc.

diac. Alexandru Oltean

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: